Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Británia odkladá spustenie colných kontrol na tovar z EÚ na január

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podniky budú mať teraz viac času na prípravu na tieto kontroly, ktoré budú postupne zavádzané v priebehu celého roka 2022, uviedol Frost.

Londýn 14. septembra (TASR) - Británia v utorok informovala, že odkladá zavedenie niektorých kontrol dovozu po brexite, už druhýkrát. Dôvodom sú problémy, ktoré firmám spôsobila pandémia nového koronavírusu a napätie v globálnom dodávateľskom reťazci.

Británia opustila jednotný trh Európskej únie (EÚ) na konci minulého roka. Ale na rozdiel od Bruselu, ktorý okamžite zaviedol hraničné kontroly, Londýn naplánoval neskoršie zavedenie kontroly dovozu niektorých tovarov, ako sú napríklad potraviny, aby mali firmy dostatok času na prispôsobenie sa.

Británia odložila najprv 1. apríla zavedenie týchto kontrol o šesť mesiacov a teraz posunula termín pre úplné colné vyhlásenia a kontroly na 1. januára 2022. Vyhlásenia o bezpečnosti a zabezpečení sa budú vyžadovať od 1. júla budúceho roka.

„Chceme, aby sa firmy sústredili na zotavenie sa z pandémie namiesto toho, aby sa museli zaoberať novými požiadavkami na hranici, a preto sme stanovili pragmatický nový časový harmonogram zavedenia úplných hraničných kontrol,“ povedal minister pre brexit David Frost.

„Podniky budú mať teraz viac času na prípravu na tieto kontroly, ktoré budú postupne zavádzané v priebehu celého roka 2022,“ dodal.

Priemyselné zdroje v logistickom a colnom sektore tiež uviedli, že ani vládna infraštruktúra nie je ešte pripravená zaviesť úplné kontroly.