Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Británia odkladá spustenie colných kontrol na tovar z EÚ na január

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K potravinám prichádzajúcim do Británie sa mali od októbra vyžadovať isté administratívne náležitosti, tie sa teraz odkladajú až na júl 2022.

Londýn 14. septembra (TASR) - Britská vláda v utorok oznámila, že odloží spustenie riadnych pobrexitových colných kontrol na tovar prichádzajúci z Európskej únie na január. Poukázala pritom na administratívne prekážky a tiež nové imigračné pravidlá, informovala agentúra AFP.

Colné kontroly na dovoz potravín vrátane živočíšnych produktov z EÚ mala Británia začať od októbra. V rámci "nového pragmatického harmonogramu" sa však ich spustenie odkladá na začiatok roka 2022, uviedol úrad britského premiéra.

Ako pripomína agentúra Bloomberg, britskí obchodníci v súčasnosti čelia zásobovacej kríze spôsobenej jednak pandémiou nového koronavírusu a jednak dôsledkami brexitu.

K potravinám prichádzajúcim do Británie sa mali od októbra vyžadovať isté administratívne náležitosti, tie sa teraz odkladajú až na júl 2022. Colné doložky však budú povinné od 1. januára 2022. Fyzické kontroly tovaru, ktoré sa mali pôvodne začať od januára, sa spustia od júla 2022, oznámil hlavný vyjednávač Londýna pre brexit David Frost.

"Chceme, aby sa podnikatelia mohli sústrediť na zotavenie z pandémie, nie aby sa museli zaoberať novými požiadavkami na hraniciach," uviedol Frost.

EÚ je podľa údajov Britského konzorcia maloobchodu najväčším obchodným partnerom Spojeného kráľovstva, pričom až 30 percent všetkých potravín na britskom trhu pochádza z krajín Únie.