Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Británia vykázala v januári rozpočtový prebytok, slabší, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Verejný dlh Británie dosiahol ku koncu januára 2,32 bilióna libier. To je takmer 95 % hrubého domáceho produktu (HDP), najviac od začiatku 60. rokov 20. storočia.

Londýn 22. februára (TASR) - Zrýchľujúca sa inflácia zvýšila Británii náklady na obsluhu dlhu a rozpočtový prebytok, ktorý je v januári bežný, bol menší, než sa čakalo. Poukázali na to v utorok údaje, ktoré zverejnil britský štatistický úrad.

Britský rozpočtový prebytok dosiahol v januári 2,9 miliardy libier (3,48 miliardy eur). Je to prvý mesačný prebytok od začiatku pandémie nového koronavírusu, je však nižší, než v januári zvyčajne býva. Aj analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali prebytok až na úrovni 3,5 miliardy libier.

Od začiatku fiškálneho roka, ktorý sa začal v apríli 2021, zaznamenala Británia rozpočtový schodok na úrovni 138,5 miliardy libier. To je približne polovica v porovnaní so schodkom za rovnaké obdobie predchádzajúceho rozpočtového roka, ktoré výrazne ovplyvnila pandémia. Je to však druhý najvyšší deficit za 10-mesačné obdobie od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1993.

Verejný dlh Británie dosiahol ku koncu januára 2,32 bilióna libier. To je takmer 95 % hrubého domáceho produktu (HDP), najviac od začiatku 60. rokov 20. storočia. Na porovnanie, pred začiatkom pandémie predstavoval dlh Británie zhruba 82 % HDP.

(1 EUR = 0,83298 GBP)