Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Británia firmám: Zintenzívnite prípravy na odchod z EÚ bez dohody

Britský premiér Boris Johnson (druhý sprava) a jeho ministri na Downing Street. Foto: TASR/AP

Rozhovory medzi Britániou a EÚ o obchodnej dohode sa minulý týždeň skončili bez pokroku, pričom obe strany sa navzájom vyzývali na prijatie kompromisu.

Londýn 19. októbra (TASR) - Británia vyzýva firmy, aby zintenzívnili prípravy na odchod krajiny z Európskej únie (EÚ) bez dohody po skončení prechodného obdobia 31. decembra 2020. Vládna kampaň upozorňuje, že „čas sa kráti“.

Rozhovory medzi Britániou a EÚ o obchodnej dohode sa minulý týždeň skončili bez pokroku, pričom obe strany sa navzájom vyzývali na prijatie kompromisu.

Britský premiér Boris Johnson v piatok (16. 10.) vyhlásil, že nemá zmysel pokračovať v diskusiách a je čas pripraviť sa na brexit bez obchodnej dohody.

Jeho minister a šéf úradu vlády Michael Gove však v nedeľu (18. 10.) uviedol, že dvere pre dohodu „sú stále pootvorené“, aby rozhovory mohli pokračovať.

Johnson a Gove budú tento týždeň diskutovať s významnými podnikateľmi a zároveň vláda rozošle približne 200.000 obchodníkom list s informáciami o nových colných a daňových pravidlách.

„Neurobte chybu, už o 75 dní nastanú zmeny a firmám sa kráti čas na podniknutie potrebných krokov,“ uviedol Gove vo vyhlásení. „Je na nás všetkých, aby sme sa teraz pustili do práce, aby sme mohli využiť nové príležitosti, ktoré má k dispozícii nezávisle obchodujúci štát s kontrolou nad vlastnými hranicami, územnými vodami a zákonmi.“

Britská obchodná komora (BCC) však tvrdí, že za nedostatočnú prípravu firiem na brexit bez dohody je zodpovedná vláda.

Firmy čelia trojitej hrozbe: obnoveniu šírenia nového koronavírusu, sprísňujúcich sa obmedzení a neriadenému brexitu po skončení prechodného obdobia, niet preto divu, že majú problémy pripraviť sa na to,“ uviedol generálny riaditeľ BCC Adam Marshall.

Veľa firiem bude unavených zo situácie, z balansovania na pokraji útesu, časových ultimát, zatiaľ čo iné stále zápasia so zásadnými problémami v dôsledku pandémie,“ dodal.

Marshall sa domnieva, že dohoda je stále možná. „Na konci roka sa pre firmy môže toho veľa zmeniť, ale dohoda by im poskytla viac jasnosti, aby mohli plánovať a prispôsobiť sa,“ uzavrel.