Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Británia vyzýva letecké spoločnosti, aby v lete lietali viac

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Británia zvyčajne vyžaduje od leteckých prepravcov, aby využívali 80 % svojich slotov, ale tento limit bol počas pandémie pozastavený.

Londýn 24. januára (TASR) - Letecké spoločnosti v Británii musia toto leto prevádzkovať viac letov, keďže sa dopyt zotavuje z pandémie nového koronavírusu. Inak stratia lukratívne vzletové a pristávacie intervaly, tzv. sloty. Upozornila na to v pondelok vláda Spojeného kráľovstva.

Dopravcovia, ktorí pôsobia v Británii, v súčasnosti využívajú približne 50 % svojich prevádzkových intervalov. Tento sektor totiž stále zápasí s obmedzeniami na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19 a nechce prevádzkovať tzv. lety duchov, teda posielať na oblohu prázdne alebo takmer prázdne lietadlá a produkovať emisie.

Británia zvyčajne vyžaduje od leteckých prepravcov, aby využívali 80 % svojich slotov, ale tento limit bol počas pandémie pozastavený. Od konca marca však už budú musieť dopravcovia v Británii využívať sloty aspoň na 70 %, aby si ich udržali, uviedlo v pondelok vo vyhlásení ministerstvo dopravy. Dodalo však, že poskytne dopravcom väčšiu flexibilitu a umožní im predložiť odôvodnenie, prečo nemôžu využiť všetky sloty.

Británia počas pandémie zmiernila limity pre prevádzkové intervaly, aby pomohla zabezpečiť finančnú stabilitu v tomto odvetví a zabránila letom duchov a ich negatívnemu vplyvu na životné prostredie, skonštatoval minister letectva Robert Courts.

"Keďže sa dopyt po letoch vracia, je správne, že sa postupne vraciame k predchádzajúcim pravidlám a zároveň sa snažíme naďalej poskytovať sektoru podporu, ktorú potrebuje," vyhlásil.

Londýnske letiská správu privítali. Tento krok "vytvára správnu rovnováhu medzi manažovaním zotavovania sa a podporou hospodárskej súťaže," uviedla hovorkyňa letiska Heathrow.

Letecký sektor tvrdo zasiahli cestovné obmedzenia po vypuknutí pandémie začiatkom roka 2020, ktoré uzemnili lietadlá na celom svete a zničili dopyt po leteckej doprave.

Obnovu brzdí opätovné zavádzanie cestovných obmedzení a tiež požiadaviek na testovanie po tom, ako sa koncom minulého roka objavil variant omikron.