Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Británia zakáže prepravu ruskej ropy, ak jej cena prekročí strop G7

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Lídri G7 (USA, Nemecko, Francúzsko, Británia, Taliansko, Kanada a Japonsko) sa koncom júna dohodli, že budú pracovať na zavedení cenového stropu na predaj ruskej ropy.

Londýn 3. novembra (TASR) - Vláda Spojeného kráľovstva vo štvrtok oznámila, že zakáže lodiam a firmám, ktoré poskytujú služby spojené s prepravou, transport ruskej ropy, ak jej cena presiahne strop stanovený skupinou G7 a Austráliou. TASR správu prevzala z AFP.

Britské ministerstvo financií vo štvrtok oznámilo, že legislatíva, ktorá vstúpi do platnosti 5. decembra, zavádza zákaz námornej prepravy aj služieb vrátane poistenia, financií, sprostredkovania a navigácie pre ropný náklad s cenou nad stanovený limit.

Lídri G7 (USA, Nemecko, Francúzsko, Británia, Taliansko, Kanada a Japonsko) sa koncom júna dohodli, že budú pracovať na zavedení cenového stropu na predaj ruskej ropy. Cieľom tohto kroku je znížiť príjmy Ruska, a tým aj jeho schopnosť financovať vojnu na Ukrajine a zároveň obmedziť vplyv vojny na globálne ceny energií.

Predstavitelia G7 tvrdia, že bezprecedentné opatrenie, ktoré má začať platiť 5. decembra, zníži cenu, za ktorú Rusko dodáva ropu, bez toho, aby sa znížil vývoz ropy svetovým spotrebiteľom. Maximálna cena pritom zostane nad výrobnými nákladmi, takže pre Moskvu by nemalo ekonomický zmysel odopierať ropu dovážajúcim krajinám.