Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Británia zmrazila aktíva Gazprombank, Alfa Bank a firmy Sovcomflot

Foto: TASR/AP

Sankcie sa tiež týkajú ruských železníc a zbrojovky Kronshtadt, ktorá je hlavným producentom ruských dronov.

Londýn 24. marca (TASR) - Británia rozšírila sankcie proti ruským firmám. V rámci nových opatrení zmrazila aktíva finančných inštitútov Gazprombank a Alfa Bank, rovnako ako aj štátnej námornej spoločnosti Sovcomflot. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Londýn vo štvrtok pridal na sankčný zoznam 59 jednotlivcov a právnických osôb. Gazprombank je jedným z hlavných kanálov, cez ktorý prechádzajú platby za ruskú ropu a plyn. Alfa Bank je jedným z najväčších ruských úverových inštitútov a kontroluje ju Michail Fridman, ktorý bol už predtým na britskom sankčnom zozname.

Medzi jednotlivcami pridanými na sankčný zoznam sú napríklad ropný magnát Eugene Švidler, zakladateľ banky Tinkoff Oleg Tinkov či šéf najväčšej ruskej banky Sberbank German Gref. Cieľom sankcií je podľa Londýna aj dcéra ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova Polina Kovaleva.

"Putin nesmie mať žiadne ilúzie, s našimi spojencami sme jednotní a budeme pokračovať v potvrdzovaní sankcií proti ruskej ekonomike, aby sme zabezpečili, že na Ukrajine prehrá. Nepoľavíme," uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Sankcie sa tiež týkajú ruských železníc a zbrojovky Kronshtadt, ktorá je hlavným producentom ruských dronov.