Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Británia zruší mimoriadnu daň v energetike,ak ceny energií ešte klesnú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Británia minulý rok zvýšila daň zo ziskov z produkcie ropy a plynu v Severnom mori na 75 % zo 40 % po tom, ako ruská invázia na Ukrajinu spôsobila prudký nárast cien ropy a plynu.

Londýn 9. júna (TASR) - Spojené kráľovstvo zruší mimoriadnu daň v energetike, ak ceny ropy a plynu klesnú na "normálnu" úroveň na dlhšie obdobie. Oznámila to v piatok vláda v Londýne. TASR správu prevzala z AFP.

Británia minulý rok zvýšila daň zo ziskov z produkcie ropy a plynu v Severnom mori na 75 % zo 40 % po tom, ako ruská invázia na Ukrajinu spôsobila prudký nárast cien ropy a plynu.

V piatok vláda uviedla, že sa táto daň vráti k 40 %, ak priemerná cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesne na alebo pod 71,40 USD (66,50 eura) za barel (1 barel = 159 litov) dva štvrťroky po sebe. A termínované kontrakty na plyn musia klesnúť na alebo pod 54 pencí (62,71 eurocenta) za therm (1 therm = 29,31 kilowatthodiny, kWh).

Vo vyhlásení dodala, že tieto limity pre ceny boli založené na 20-ročných historických priemeroch.

V piatok dopoludnia sa ropná zmes Brent predávala po 76,22 USD za barel a plyn po 68 pencí, pričom obe ceny v uplynulých mesiacoch výrazne klesli, keďže sa situácia s dodávkami zlepšuje.

Ak by sa však ceny udržali nad historickými priemermi, mimoriadna daň zostane v platnosti až do októbra 2028.

Vyššia daň pomohla štátu dotovať účty za energiu pre milióny britských domácností po ich strmom zdražení v dôsledku vojny na Ukrajine.

Spoločnosti vyrábajúce fosílne palivá ale tvrdia, že mimoriadna daň poškodzuje investície do ekologickejšej energie, ktoré sú nevyhnutné, ak sa Spojené kráľovstvo chce stať do roku 2050 uhlíkovo neutrálne.

(1 EUR = 1,0737 USD; 1 EUR = 0,86113 GBP)