Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Briti už začínajú pociťovať dôsledky brexitu

Stúpenci brexitu kráčajú ulicami v centre Londýna v piatok 24. júna 2016. Foto: TASR/AP

Tento vývoj tak potvrdzuje prognózy o oživení inflácie, ktorá bola doteraz veľmi nízka.

Londýn 13. augusta (TASR) - Britskí spotrebitelia už začínajú na vlastnej koži pociťovať dôsledky brexitu. Firmy totiž zvyšujú ceny svojich produktov, od áut po koberce. Dôvodom je oslabenie libry po júnovom referende, v ktorom britskí voliči rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie (EÚ). Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën od 1. augusta zvýšila ceny svojich vozidiel na britskom trhu v priemere o 2 %, uviedla tento týždeň hovorkyňa firmy. Napríklad cena modelu Peugeot 308 od 1. augusta v Británii vzrástla o 2,8 %.

Kurz libry oproti euru totiž klesol o 10 % a oproti doláru sa znížil o 13 % od 23. júna, keď sa v Británii konalo referendum.

No zatiaľ čo niektoré firmy, napríklad predajcovia potravín, ceny nemenia, pretože sa obávajú straty podielu na britskom trhu, iné veľmi rýchlo zareagovali na oslabenie libry a premietli ho do cien svojich produktov.

Tento vývoj tak potvrdzuje prognózy o oživení inflácie, ktorá bola doteraz veľmi nízka.

Alan Clarke, analytik Scotiabank Europe, sa však domnieva, že je nezvyčajné, aby firmy tak promptne premietli výkyvy na devízovom trhu do cien svojich produktov. Pripomenul, že zvyčajne trvá šesť až deväť mesiacov, než sa zmeny kurzov odrazia na spotrebiteľských cenách.

Aj výrobca počítačov Asustek Computer už avizoval, že po páde libry zvýši od októbra ceny svojich produktov v Británii o 9 %. Jeho konkurent Dell vo svojom vyhlásení skonštatoval, že oslabenie libry "bude mať priamy vplyv na ceny jeho výrobkov na britskom trhu".

Podobné kroky avizovali aj výrobcovia smartfónov. Podčiarknuté, zrátané, pád libry povedie k rastu účtov domácností. A to sa ešte nezačali rokovania medzi Britániou a EÚ o budúcich vzťahoch. Obe strany môžu znova zaviesť clá na dovoz tovarov. A dovozné clo opäť zdvihne ceny tovarov na britskom trhu.

Spotrebiteľské ceny v Británii v júni vzrástli medziročne o 0,5 %. Britská centrálna banka predpovedá, že miera inflácie tento aj nasledujúci rok zrýchli a do konca roka 2017 dosiahne cieľovú hranicu 2 %.