Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

British Airways hrozí štrajk, dôvodom je plán na riešenie koronakrízy

Na archívnej snímke lietadlá spoločnosti British Airway. Foto: TASR/AP

Aerolínie už v apríli oznámili, že v dôsledku problémov spôsobených šírením nového koronavírusu budú musieť zrušiť približne 12.000 pracovných miest.

Londýn 28. júla (TASR) - Britská odborová organizácia Unite pohrozila leteckej spoločnosti British Airways štrajkom. Dôvodom sú plány firmy zrušiť tisícky pracovných miest, znížiť platy a upraviť podmienky zamestnancov.

Aerolínie už v apríli oznámili, že v dôsledku problémov spôsobených šírením nového koronavírusu budú musieť zrušiť približne 12.000 pracovných miest. Pandémia na niekoľko mesiacov prakticky zastavila leteckú dopravu a aj po uvoľnení karanténnych opatrení bude sektoru trvať niekoľko rokov, než sa dostane na pôvodnú úroveň.

Unite, ktorá v spore s British Airways zastupuje palubný personál, uviedla, že letecká spoločnosť má v pláne riešiť problém aj tak, že chce časť zamestnancov prepustiť a následne ich opäť zamestnať, ale už za menej výhodných podmienok. Ako dodala pre BBC, je pripravená svojich členov brániť.

Odbory tak zvýšili tlak na aerolínie, ktorým okrem dôsledkov pandémie situáciu skomplikovali aj nové reštrikcie. Britská vláda cez víkend zaviedla povinnú 14-dňovú karanténu pre všetkých cestujúcich prichádzajúcich z pevninského Španielska, najnovšie karanténu rozšírila aj na španielske ostrovy. Španielsko pritom patrí k obľúbených dovolenkovým destináciám Britov, z čoho ťažia letecké spoločnosti. Karanténa dopyt po dovolenke v tejto krajine podľa všetkého zredukuje, a to sa odrazí na zotavovaní British Airways.