Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

British Airways plánujú zrušiť až 12.000 pracovných miest

Na archívnej snímke z 18. marca 2020 lietadlá spoločnosti British Airways. Foto: TASR/AP

International Consolidated Airlines Group (IAG) navyše očakáva, že vzhľadom na vývoj v poslednom období budú výsledky v 2. kvartáli podstatne horšie než za prvé tri mesiace tohto roka.

Londýn 28. apríla (TASR) - Britská letecká spoločnosť British Airways plánuje zrušiť až 12.000 pracovných miest. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, v dôsledku ktorej sa osobná preprava bude na úroveň spred krízy dostávať niekoľko rokov. Uviedla to v utorok spoločnosť International Consolidated Airlines Group (IAG), materská firma aerolínií British Airways.

British Airways majú približne 45.000 zamestnancov. Z toho 16.500 členov palubného personálu a približne 3900 pilotov.

"Aerolínie už informovali odborové organizácie o plánovanej reštrukturalizácii a programe znižovania počtu pracovných miest," uvádza sa v oficiálnom oznámení s tým, že o návrhu prepúšťania sa bude ešte diskutovať, počet rušených pracovných miest však môže dosiahnuť 12.000.

IAG, ktorá okrem British Airways vlastní aj španielsku Iberiu a firmy Aer Lingus a Vueling, oznámila za 1. kvartál prevádzkovú stratu pred mimoriadnymi položkami na úrovni 535 miliónov eur. Pred rokom dosiahla zisk 135 miliónov eur. Tržby spoločnosti klesli o 13 % na 4,6 miliardy eur.

IAG navyše očakáva, že vzhľadom na vývoj v poslednom období budú výsledky v 2. kvartáli podstatne horšie než za prvé tri mesiace tohto roka. Prognózu na rok 2020 preto nezverejnila. Podobne ako Lufthansa aj IAG predpokladá, že bude trvať niekoľko rokov, než sa dopyt cestujúcich po leteckej doprave dostane na úroveň z roka 2019.