Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Britská banka Barclays potvrdila, že jej zisk vlani klesol

Generálny riaditeľ Barclays Antony Jenkins. Foto: TASR/AP Photo

Generálny riaditeľ Barclays Antony Jenkins koncom minulého mesiaca oznámil, že v rámci reštrukturalizácie plánuje zatvoriť v Británii zhruba štvrtinu z približne 1600 pobočiek.

Londýn 10. februára (TASR) - Britská banka Barclays zaznamenala vlani pokles zisku. Banka, ktorá plánuje zverejniť všetky výsledky za minulý rok v utorok 11. februára, dnes prekvapila trhy, keď oznámila, že jej zisk sa v roku 2013 medziročne znížil o 26 %. Dôvodom bola správa v renomovaných novinách Financial Times, ktorým sa podarilo zistiť, že banke minulý rok klesol zisk. Informovali o tom agentúra Bloomberg a internetový portál BBC.

Presnejšie, zisk Barclays pred zdanením za rok 2013 sa znížil o 26 % na 5,2 miliardy libier (6,25 miliardy eur) zo 7,05 miliardy GBP v roku 2012. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, očakávali miernejšie zníženie jej zisku, a to na 5,4 miliardy GBP.

Jedným z dôvodov slabšieho zisku boli náklady na pokuty a súdne spory. Barclays totiž patrí medzi banky, ktoré sú zapletené do viacerých škandálov, vrátane manipulácie medzibankovej úrokovej sadzby Libor. Úrady v Británii a USA za to Barclays v lete 2012 udelili rekordnú pokutu 290 miliónov libier.

Generálny riaditeľ Barclays Antony Jenkins koncom minulého mesiaca oznámil, že v rámci reštrukturalizácie plánuje zatvoriť v Británii zhruba štvrtinu z približne 1600 pobočiek a prepustiť niekoľko stoviek zamestnancov v divízii investičného bankovníctva. Cieľom týchto opatrení je znížiť prevádzkové náklady banky do roku 2015 o 1,7 miliardy GBP. Samotný Jenkins sa pritom vzdal odmeny za minulý rok vo výške viac než 2,7 milióna GBP, pričom ako dôvod uviedol náklady spojené s riešením problémov banky.

Ďalšie hospodárske výsledky dnes banka nezverejnila. Potvrdila len, že jej štatutárny zisk za minulý rok vzrástol na 2,9 miliardy GBP z predvlaňajších 246 miliónov GBP.