Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Britská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Na archívnej snímke z 11. marca 2020 ľudia kráčajú okolo britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) v Londýne. Foto: TASR/AP

Výbor, na čele ktorého stojí guvernér Andrew Bailey, pomerom hlasom 7 ku 2 rozhodol, že kľúčová sadzba zostáva na 0,1 %.

Londýn 4. novembra (TASR) - Britská centrálna banka (BoE) nezmenila nastavenie menovej politiky aj napriek výraznému zrýchleniu inflácie.

Výbor pre menovú politiku BoE ponechal úrokové sadzby na doterajších úrovniach, aj keď mnohí investori počítali s ich zvýšením. Výbor, na čele ktorého stojí guvernér Andrew Bailey, pomerom hlasom 7 ku 2 rozhodol, že kľúčová sadzba zostáva na 0,1 %. Výbor (6 ku 3) takisto nezmenil rámec programu nákupu dlhopisov na úrovni 895 miliárd GBP (1,055 bilióna eur).

Výbor uviedol, že aktuálne údaje z ekonomiky potvrdzujú názor, že úrokové sadzby musia v najbližších mesiacoch vzrásť, aby sa udržalo zvyšovanie spotrebiteľských cien v rámci inflačného cieľa BoE.

Britská medziročná inflácia sa v septembri prekvapivo spomalila na 3,1 % z 3,2 % v auguste, čo bolo najviac od začiatku zaznamenávania údaju v roku 1997. Podľa analytikov je však spomalenie tempa rastu cien len dočasné. Inflačný cieľ BoE je nastavený na 2 %.

(1 EUR = 0,84823 GBP)