Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Britská centrálna banka zvýšila kľúčovú sadzbu

Na snímke budova Britskej centrálnej banky v Londýne vo štvrtok 17. marca 2022. Foto: TASR/AP

Deväťčlenný výbor pre menovú politiku schválil v pomere hlasov 6:3 zvýšenie referenčnej úrokovej sadzby na pôžičky o 25 bázických bodov.

Londýn 16. júna (TASR) - Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) vo štvrtok zvýšila svoju kľúčovú sadzbu o 25 bázických bodov na 1,25 %, keďže predpovedala, že inflácia v Spojenom kráľovstve v tomto roku dosiahne vrchol na úrovni 11 %. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Ekonómovia očakávali, že banka kľúčovú sadzbu zvýši, už piatykrát po sebe, od decembrového zasadania, keď začala sprísňovať svoju menovú politiku a zvyšovať na pôžičky z rekordne nízkej úrovne tesne nad nulou.

Deväťčlenný výbor pre menovú politiku schválil v pomere hlasov 6:3 zvýšenie referenčnej úrokovej sadzby na pôžičky o 25 bázických bodov. Menšina predstaviteľov výboru bola za jej dvojnásobný nárast.

Tvorcovia politiky na čele s guvernérom Andrewom Baileym naznačili, že ak bude inflácia naďalej stúpať, môžu sa pripojiť k rastúcemu globálnemu trendu väčšieho zvyšovania úrokov. Uviedli pritom, že "budú zvlášť ostražití, pokiaľ ide o indikátory pretrvávajúcich inflačných tlakov a v prípade potreby budú rázne reagovať".

Banka zvýšila tiež svoju prognózu kulminovania inflácie v tomto roku na "mierne nad" úrovňou 11 %, čo odráža plánované zvýšenie stropu pre ceny energií v októbri. A uviedla, že v súčasnosti očakáva pokles ekonomiky v aktuálnom štvrťroku.

BoE, ktorá ako prvá hlavná centrálna banka začala po zmiernení pandémie ochorenia COVID-19 zvyšovať sadzby, zatiaľ postupuje pomalšie ako niektoré iné významné banky, napríklad americký Federálny rezervný systém (Fed). Ten v stredu (15. 6.) zvýšil svoj kľúčový úrok o 75 bázických bodov, najviac od roku 1994. Švajčiarska národná banka tiež vo štvrtok prekvapujúco zvýšila svoju úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov.

A zatiaľ čo BoE zápasí s vysokou mierou inflácie, ktorá už dosiahla štyridsaťročné maximum, obáva sa tiež spomalenia hospodárstva a hrozby recesie v Spojenom kráľovstve.