Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika klesla v 1. kvartáli o niečo výraznejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) Británie klesol v prvých troch mesiacoch tohto roka medzikvartálne o 1,6 %.

Londýn 30. júna (TASR) - Britská ekonomika klesla v 1. štvrťroku o niečo výraznejšie, než naznačoval predbežný odhad. Poukázali na to v stredu revidované údaje britského štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) Británie klesol v prvých troch mesiacoch tohto roka medzikvartálne o 1,6 %. V predbežnom odhade štatistický úrad uvádzal pokles na úrovni 1,5 %. Na porovnanie, v poslednom štvrťroku minulého roka ekonomika vzrástla o 1,3 % a v 3. štvrťroku rast dosiahol 16,9 %, čo bol dôsledok uvoľňovania protipandemických opatrení prijatých najmä v 2. kvartáli. V danom štvrťroku a ekonomika prepadla o 19,5 %.

V dôsledku opätovného zavedenia reštrikcií proti šíreniu nového koronavírusu klesla v 1. štvrťroku medzikvartálne spotreba domácností, ako aj firemné investície. V prvom prípade pokles dosiahol 4,6 %, v druhom 10,7 %.

Výdavky vlády sa zvýšili, avšak slabším tempom. Zatiaľ čo vo 4. kvartáli minulého roka vzrástli o 6,7 %, v 1. štvrťroku ich rast dosiahol 1,5 %. Zlepšila sa aj obchodná bilancia. Vývoz síce klesol, pokles dovozu bol však výraznejší.

Pokles ekonomiky v 1. kvartáli tohto roka znamená, že úroveň HDP Británie je v súčasnosti o 8,8 % nižšia než koncom roka 2019. V medziročnom porovnaní klesla britská ekonomika v 1. štvrťroku o 6,1 %, čo znamená potvrdenie predbežného odhadu.