Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika klesla v januári o 2,9 %, miernejšie, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lepšie sa vyvíjala stavebná produkcia. Po decembrovom poklese o 2,9 % zaznamenala v januári rast o 0,9 %.

Londýn 12. marca (TASR) - Britská ekonomika zaznamenala za prvý mesiac tohto roka pokles, ktorý bol však omnoho miernejší, než sa čakalo. Ukázali to v piatok zverejnené údaje britského štatistického úradu ONS.

Hrubý domáci produkt (HDP) Británie klesol v januári medzimesačne o 2,9 % po 1,2-percentnom raste v poslednom mesiaci minulého roka. Napriek poklesu je však výsledok lepší, než očakávali analytici. Tí počítali s poklesom ekonomiky až o 4,9 %. V porovnaní s februárom minulého roka, teda posledným mesiacom pred nástupom pandémie nového koronavírusu, dosiahol pokles HDP 9 %.

Podľa Jonathana Athowa z ONS zaznamenala ekonomika v januári výrazné straty, aj keď miernejšie, než sa predpokladalo. Ovplyvnili ju najmä uzatvorené sektory služieb a maloobchodu, ktoré zasiahol najnovší lockdown.

Priemyselná produkcia klesla o 1,5 %, najmä v dôsledku poklesu produkcie vo výrobnom sektore o 2,3 %. V prípade výrobného sektora to znamená prvý pokles produkcie od apríla minulého roka.

Výsledky v tejto oblasti tak boli horšie, než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali s poklesom celkovej priemyselnej výroby o 0,6 % a s poklesom produkcie vo výrobnom sektore o 0,8 %.

Lepšie sa vyvíjala stavebná produkcia. Po decembrovom poklese o 2,9 % zaznamenala v januári rast o 0,9 %.