Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika klesla v novembri prvýkrát od apríla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britská centrálna banka Bank of England odhaduje, že v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala ekonomika pokles zhruba o 1 %.

Londýn 15. januára (TASR) - Britská ekonomika klesla v novembri medzimesačne o takmer 3 %. Je to prvý pokles od apríla, keď vláda zaviedla prísne karanténne opatrenia na zmiernenie šírenia nového koronavírusu, tempo poklesu je však omnoho miernejšie, než sa očakávalo.

Ekonomika Británie klesla v novembri oproti októbru o 2,6 %. Analytici oslovení agentúrou Reuters však očakávali pokles až o 5,7 %.

Aj v medziročnom porovnaní je novembrový pokles britskej ekonomiky miernejší, než sa predpokladalo. Dosiahol 8,9 %, pričom ekonómovia počítali s poklesom o 12,1 %. V porovnaní s predkrízovým obdobím vo februári je hrubý domáci produkt (HDP) Británie zhruba o 8,5 % nižší.

Britská centrálna banka Bank of England odhaduje, že v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala ekonomika pokles zhruba o 1 %. Vzhľadom na nový lockdown na začiatku tohto roka však Británii hrozí ďalšia recesia. Očakáva sa, že ekonomika zaznamená pokles aj v 1. kvartáli, čo by znamenalo technickú recesiu, ktorá je definovaná ako medzikvartálny pokles dva štvrťroky po sebe.

Bank of England rozšírila v novembri svoj program nákupu dlhopisov na takmer 900 miliárd libier (1,01 bilióna eur). V súvislosti s tým guvernér BoE Andrew Bailey uviedol, že zatiaľ je skoro hovoriť, či budú potrebné ďalšie stimuly.

(1 EUR = 0,88943 GBP)