Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika klesla v roku 2020 najprudšie za viac než 300 rokov

Miliónové balenia v rôznych hodnotách bankoviek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2020 pre pandémiu prepadol o 11 %, revidoval britský štatistický úrad ONS svoj predchádzajúci údaj.

Londýn 22. augusta (TASR) - Ekonomika Spojeného kráľovstva klesla v roku 2020 najprudšie za vyše 300 rokov a viac, než sa doteraz predpokladalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2020 pre pandémiu prepadol o 11 %, revidoval britský štatistický úrad ONS svoj predchádzajúci údaj. To bol najprudší pokles od roku 1709, ako vyplýva z historických údajov Bank of England (BoE), a najvýraznejší spomedzi všetkých veľkých ekonomík.

Aj prvé odhady ONS signalizovali, že Británia zaznamenala v roku 2020 najhlbší prepad ekonomiky od roku 1709 (Great Frost), keď najchladnejšia zima v Európe za 500 rokov zničila úrodu. Potom však štatistici revidovali kontrakciu len na 9,3 %, čo znamenalo najvýraznejší pokles od prvej svetovej vojny.

Dôvodom aktuálnej revízie HDP smerom nadol bol nižší príspevok zdravotníctva a maloobchodu, než sa pôvodne predpokladalo.

Britská ekonomika sa v minulom roku výrazne oživila a novembri 2021 sa vrátila na úroveň spred pandémie. Britská centrálna banka však pre vysokú infláciu očakáva, že ekonomika na konci tohto roka opäť upadne do recesie.