Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika sa v júli zmenšila o 0,5 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Štrajky mali v júli negatívny vplyv na služby a v dôsledku nepriaznivého počasia bol tento mesiac slabší aj v stavebníctve a maloobchode, dodal.

Londýn 13. septembra (TASR) – Britská ekonomika sa v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu zmenšila o 0,5 %. K poklesu prispeli štrajky a slabšie tržby maloobchodu v dôsledku daždivého počasia. Prepad bol najvýraznejší od začiatku tohto roka. V júni sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva v medzimesačnom porovnaní ešte zväčšil o 0,5 %. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA, ktoré sa odvolali na v stredu zverejnené údaje britského štatistického úradu (ONS).

"Náš prvotný odhad za júl ukazuje, že HDP klesol, avšak širší obraz vyzerá pozitívnejšie, keďže hospodárstvo v posledných troch mesiacoch rástlo v odvetviach služieb, výroby a stavebníctva," uviedol Darren Morgan z ONS. Štrajky mali v júli negatívny vplyv na služby a v dôsledku nepriaznivého počasia bol tento mesiac slabší aj v stavebníctve a maloobchode, dodal.

Za tri mesiace do konca júla sa britská ekonomika podľa ONS zväčšila o 0,2 %.