Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika v 2. kvartáli klesla o 0,1 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v 2. štvrťroku medzikvartálne znížil o 0,1 % po expanzii o 0,8 % v prvých troch mesiacoch, uviedol britský štatistický úrad ONS.

Londýn 12. augusta (TASR) - Ekonomika Spojeného kráľovstva zaznamenala v uplynulom štvrťroku prvú kontrakciu od pandémie. Priemysel aj služby klesli, keď vysoká inflácia spôsobila prudký nárast životných nákladov domácností.

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v 2. štvrťroku medzikvartálne znížil o 0,1 % po expanzii o 0,8 % v prvých troch mesiacoch, uviedol britský štatistický úrad ONS. Ekonómovia počítali s poklesom až o 0,3 %.

Aj keď sa predpokladá, že britská ekonomika zaznamená v prebiehajúcom kvartáli technické zotavenie, keďže sa oslabí vplyv dovoleniek, ďalšie jej vyhliadky sú pochmúrne. Inflácia pokračuje v zrýchľovaní a ceny energií sa zrejme opäť výrazne zvýšia v októbri. Preto britská centrálna banka (BoE) očakáva, že Spojené kráľovstvo sa dostane na konci tohto roka do recesie, ktorá bude najdlhšia od globálnej finančnej krízy.