Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika v 2. kvartáli klesne o rekordných 15 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britská vláda minulý týždeň prijala reštriktívne opatrenia na zastavenie nákazy a očakáva, že tento týždeň ich ešte sprísni.

Londýn 30. marca (TASR) - Opatrenia na zastavenie pandémie nového koronavírusu zrejme spôsobia, že britská ekonomika sa v najbližších troch mesiacoch prepadne o 15 %. Uviedol to londýnsky think tank Centre for Economics and Business Research (CEBR). Veľká Británia podľa jeho expertov smeruje do najhlbšej recesie od finančnej krízy z roku 2008.

Britská vláda minulý týždeň prijala reštriktívne opatrenia na zastavenie nákazy a očakáva, že tento týždeň ich ešte sprísni. Hlavný zdravotný poradca vlády totiž varoval, že sa dá očakávať až 20.000 mŕtvych v súvislosti s nákazou novým koronavírusom.

"Britská ekonomika smeruje do najhlbšej recesie od finančnej krízy, vrátane najredšieho medzikvartálneho poklesu ekonomickej aktivity od začiatku zbierania porovnateľných údajov," uvádza sa v správe CEBR.

Prognóza, ktorá očakáva za tri mesiace od apríla do konca júna prepad hrubého domáceho produktu (HDP) o 15 %, predpokladá, že "reštrikcie týkajúce sa firiem a širšej populácie sa uvoľnia v 3. kvartáli, keď sa testovanie viac rozšíri, čo podporí efektívnejšiu identifikáciu a izoláciu ohnísk nákazy".

Po uvoľnení reštriktívnych opatrení sa očakáva prudké oživenie v druhej polovici roka. Miera nezamestnanosti by však aj tak mala vyskočiť na 7 %. CEBR počíta v tomto roku s poklesom HDP o 4 %. V roku 2021 by potom mal HDP vzrásť o 3,5 %.

CEBR tiež varoval, že firemným investíciám môže trvať desaťročie, aby sa opäť dostali na svoj vrchol z roku 2017, ak ich vláda nedokáže podporiť. Inštitút tiež počíta s poklesom cien nehnuteľností v najbližších dvoch rokoch zhruba o 15 %.