Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika vzrástla v máji medzimesačne o 0,5 %

Na ilustračnej foto libra. Foto: TASR/AP

Aj priemyselná produkcia v máji vzrástla, a to o 0,9 %, poháňaná nárastom výroby o 1,4 % a produkcie elektriny o 0,3 %. Stavebný sektor v máji zvýšil svoj výkon o 1,5 %.

Londýn 13. júla (TASR) - Britská ekonomika v máji nečakane medzimesačne vzrástla po aprílovom poklese a prekonala predpovede trhu o stagnácii. Podporil ju priemysel aj sektor služieb, najmä aktivity v oblasti zdravia. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad ONS. Podľa nich sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva v máji zvýšil o 0,5 % oproti aprílu, keď medzimesačne klesol o 0,2 %.

Štatistiky ukázali, že výkon v sektore služieb v máji stúpol o 0,4 %, pričom aktivity v oblasti ľudského zdravia a sociálnej starostlivosti sa zvýšili o 2,1 %, najmä v dôsledku veľkého nárastu návštev u praktického lekára. Na druhej strane, produkcia v službách orientovaných na spotrebiteľov klesla o 0,1 %, čo bolo spôsobené 0,5-% poklesom v maloobchode.

Aj priemyselná produkcia v máji vzrástla, a to o 0,9 %, poháňaná nárastom výroby o 1,4 % a produkcie elektriny o 0,3 %. Stavebný sektor v máji zvýšil svoj výkon o 1,5 %.

Za tri mesiace do mája vzrástol HDP o 0,4 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že bude stagnovať.

ONS dodal, že HDP je teraz o 1,7 % vyšší ako tesne pred pandémiou nového koronavírusu vo februári 2020.

Centrálna banka (Bank of England, BoE) predpovedá pokles HDP v období od apríla do júna. Hoci sa očakáva jeho návrat k rastu v 3. štvrťroku, mnohí analytici poukazujú na riziko recesie koncom tohto roka.