Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika vzrástla v novembri výraznejšie, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V novembri zaznamenala Británia rast vo všetkých sektoroch, pričom hlavným ťahúňom bol sektor služieb. Rast v tejto oblasti dosiahol 0,7 %.

Londýn 14. januára (TASR) - Britská ekonomika vzrástla v novembri výraznejšie, než sa predpokladalo, pričom sa dostala nad úroveň z obdobia pred pandémiou. Informoval o tom v piatok britský štatistický úrad, podľa ktorého výsledky ovplyvnil najmä rast v kľúčovom sektore služieb.

Podľa štatistikov zaznamenala britská ekonomika v novembri medzimesačný rast o 0,9 %, zatiaľ čo v októbri vzrástla o 0,2 %. Tempo rastu tak vysoko prekonalo očakávania analytikov, ktorí počítali so zrýchlením rastu na 0,4 %. Navyše veľkosť britskej ekonomiky prekonala úroveň z februára 2020, posledného mesiaca pred prijatím rozsiahlych obmedzení proti nastupujúcej pandémii nového koronavírusu, a to o 0,7 %.

V novembri zaznamenala Británia rast vo všetkých sektoroch, pričom hlavným ťahúňom bol sektor služieb. Rast v tejto oblasti dosiahol 0,7 %.

Očakáva sa však, že za december zaznamená Británia slabšie výsledky, keďže v poslednom mesiaci roka veľkú časť Európy zasiahol nový variant koronavírusu omikron. Ekonómovia zároveň odhadujú, že komplikácie spojené s omikronom vykáže ekonomika aj za január, v ktorom mnohé firmy uvádzajú výpadky v počte zamestnancov a nižší dopyt zo strany spotrebiteľov.