Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika zaznamenala v novembri nečakaný rast

Ľudia popíjajú na letnej terase krčmy Gregorian Pub v štvrti Londýna v Bermondsey. Foto: TASR/AP

Prispeli k tomu majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré v krajine zvýšili predaj potravín a nápojov.

Londýn 13. januára (TASR) - Britská ekonomika zaznamenala v novembri nečakaný rast, k čomu prispeli majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré v krajine zvýšili predaj potravín a nápojov. Poukázali na to najnovšie údaje, ktoré v piatok zverejnil britský štatistický úrad. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v novembri na medzimesačnej báze o 0,1 %. Očakával sa pritom pokles o 0,2 %. V porovnaní s vývojom v októbri však aj tento rast bol výrazne slabší, keď v októbri britská ekonomika vzrástla medzimesačne o 0,5 %.

Navyše hrubý domáci produkt (HDP) Británie bol v novembri 0,3 % pod úrovňou HDP v novembri 2019, teda pred nástupom pandémie nového koronavírusu. Okrem toho aj za tri mesiace od septembra do konca novembra klesla ekonomika v porovnaní s predchádzajúcim trojmesačným obdobím o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní zaznamenala ekonomika Británie v novembri rast o 0,2 %. V porovnaní s rastom v predchádzajúcom mesiaci to predstavuje prudké spomalenie, keď medziročný rast v októbri dosiahol 1,1 %.