Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Britská vláda ohlásila podporu pre samostatne zárobkovo činné osoby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britský minister financií Rishi Sunak vo štvrtok povedal, že vláda bude platiť samostatne zárobkovo činným osobám zdaniteľný príspevok vo výške 80 % ich priemerných mesačných ziskov.

Londýn 26. marca (TASR) - Britská vláda ohlásila podporu pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) na zmiernenie následkov aktuálnej koronakrízy. Rástol totiž tlak, aby im poskytla podobnú pomoc ako ostatným pracujúcim.

Britský minister financií Rishi Sunak vo štvrtok povedal, že vláda bude platiť samostatne zárobkovo činným osobám zdaniteľný príspevok vo výške 80 % ich priemerných mesačných ziskov za uplynulé tri roky. Na podporu dosiahnu ľudia s obchodnými ziskami do 50.000 GBP (54.736 eur).

Sunak vo štvrtok na tlačovej konferencii ubezpečil samostatne zarábajúcich, že vláda na nich nezabudne a pomôže im. Dodal, že program pomoci pre SZČO je komplikovaný, keďže ide o ľudí, ktorí vykonávajú veľmi rôznorodé činnosti a ktorých zárobky sa výrazne líšia. Príspevok bude podľa jeho slov určený tým, ktorých väčšina príjmov pochádza z takýto činností. Požiadať oň môžu len tí, ktorí už sú v kategórii SZČO a vlani podali daňové priznanie. Podľa Sunaka na podporu bude mať nárok 95 % SZČO.

(1 EUR = 0,91348 GBP)