Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Britskí konzervatívci sa nedohodli na alternatívnom pláne brexitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier povedal, že dohodu o podmienkach brexitu by bolo možné dosiahnuť v priebehu šiestich alebo ôsmich týždňov, ak by boli vyjednávači reálni vo svojich požiadavkách.

Londýn 11. septembra (TASR) - Plán euroskeptikov v britskej vládnej Konzervatívnej strane zverejniť alternatívny plán budúcich vzťahov Spojeného kráľovstva s Európskou úniou (EÚ) sa "rozpadol". Napísali to v utorok londýnske noviny Financial Times (FT).

Spojené kráľovstvo má opustiť Európsku úniu 29. marca 2019, ale tzv. brexit stále sprevádza veľa nejasností: neexistuje zatiaľ žiadna úplná dohoda o vystúpení Británie z bloku, okolo premiérky Theresy Mayovej krúžia jej rivali a niektorí zákonodarcovia vyvíjajú tlak na zopakovanie referenda z roku 2016 o členstve v EÚ.

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier v pondelok (10.9.) povedal, že dohodu o podmienkach brexitu by bolo možné dosiahnuť "v priebehu šiestich alebo ôsmich týždňov", ak by boli vyjednávači reálni vo svojich požiadavkách.

Stúpenci brexitu v britskej Konzervatívnej strane, ktorí chcú oveľa voľnejší vzťah s Úniou ako premiérka Mayová, minulý týždeň nechali kolovať svoj 140-stranový návrh alternatívneho plánu brexitu.

Ale konzervatívny zákonodarca Jacob Rees-Mogg, vedúci probrexitovej Európskej výskumnej skupiny, ktorý viedol práce na alternatívnom pláne, uviedol, že úplný dokument nebude zverejnený. "Pravdou je, že sme sa ho znova zvážili," dodal.

Ďalší vplyvný stúpenec brexitu v britskej vládnej strane Steve Baker, povedal v pondelok, že 80 alebo viac konzervatívnych zákonodarcov je pripravených hlasovať proti Mayovej plánu na odchod z bloku.

Kritici premiérke vyčítajú, že plán, ktorý predstavila v sídle britských premiérov v Chequers na udržanie väzieb s EÚ po odchode Británie z bloku, oslabí pozíciu Londýna.

Plán z Chequers predpokladá, že Británia opustí jednotný trh, ale bude pokračovať vo voľnom obchode s EÚ v oblasti tovarov a agroproduktov, najmä potravín, prostredníctvom colnej dohody a spoločných pravidiel.

Stúpenci tvrdej línie však argumentujú, že takáto dohoda udrží Britániu príliš tesne spojenú s blokom, zatiaľ čo lídri EÚ opakovane spochybnili "životaschopnosť" dohody a upozornili Londýn, že budú potrebné ďalšie kompromisy.

Mayová, ktorá čelí čoraz tvrdšej kampani vo vlastnej Konzervatívnej stane, opakovane uviedla, že uprednostní brexit bez dohody pred zlou dohodou.