Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Britský akciový index FTSE 100 uzavrel rok 2023 so ziskom 3,8 %

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Segment tovarov pre osobnú spotrebu dosiahol dvojtýždňové maximum, keď stúpol o 0,9 %, zatiaľ čo akcie energetických spoločností vzrástli o 0,7 % vďaka vyšším cenám ropy.

Londýn 29. decembra (TASR) - Hlavný britský akciový index FTSE 100 si za posledný týždeň tohto roka pripísal 0,6 %, čo predstavuje piaty celotýždňový rast po sebe. Segment tovarov pre osobnú spotrebu dosiahol dvojtýždňové maximum, keď stúpol o 0,9 %, zatiaľ čo akcie energetických spoločností vzrástli o 0,7 % vďaka vyšším cenám ropy. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics.

Realitné a realitné investičné fondy uzatvorili tento týždeň so stratou 1,1 %. Za celý rok 2023 sa hodnota indexu FTSE 100 zvýšila o 3,8 %, čo znamená tretí ročný nárast za sebou. Index podporili rastúce očakávania skorého zníženie úrokových sadzieb zo strany popredných centrálnych bánk. Na čele ziskov bol sektor leteckej a obrannej techniky, ktorý vzrástol o viac ako 67 %. Ropné a plynárenské spoločnosti si pripísali viac ako 4,6 %.