Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Britský Eminox plánuje vo Svite zriadenie prevádzky na výfukové filtre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nákup strojov, prístrojov a zariadení má firma naplánovaný postupne do roku 2026, najväčší počet zamestnancov má spoločnosť prijať v tomto a budúcom roku, a to spolu 123.

Bratislava 17. augusta (TASR) – Spoločnosť Eminox Slovakia pripravuje vo Svite zriadenie novej prevádzky na výrobu systémov z nehrdzavejúcej ocele na reguláciu výfukových plynov a emisií pre autobusy, nákladné vozidlá, železničné súpravy a terénne vozidlá. Investícia vo výške takmer 11,5 milióna eur by mala do roku 2027 vytvoriť 133 pracovných miest. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci pre túto firmu, ktorý Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Cieľom investičného zámeru je zriadiť novú prevádzkareň zameranú na výrobu rôznych druhov výfukových systémov vhodných pre autobusy, nákladné automobily, železničné a terénne vozidlá," priblížil rezort hospodárstva v zverejnenom materiáli. Súčasťou výfukových systémov budú filtre, ktoré redukujú tuhé častice, eliminujú uhľovodíky a skleníkové plyny.

Eminox plánuje prevádzku zriadiť v novovybudovaných a prestavaných prenajatých priestoroch, ktorých vlastníkom je spoločnosť Chemosvit v existujúcej priemyselnej zóne. Nákup strojov, prístrojov a zariadení má firma naplánovaný postupne do roku 2026, najväčší počet zamestnancov má spoločnosť prijať v tomto a budúcom roku, a to spolu 123. Ministerstvo hospodárstva navrhlo podporiť investíciu formou úľavy na dani z príjmov vo výške dva milióny eur. Návrh musí schváliť vláda.

Spoločníkmi Eminox Slovakia sú britské spoločnosti Eminox Limited a Eminox New Ventures Limited. Firma je súčasťou nadnárodnej skupiny Hexadex, ktorá sa zaoberá výrobou rôznych komponentov a výrobkov, ktoré prispievajú k uľahčeniu každodenných aktivít, od zabezpečenia zefektívnenia výkonu vozidiel až po redukciu znečistenia ovzdušia v mestách.