Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Britský nový verejný dlh bol v júli piaty najvyšší v histórii

Na snímke rieka Temža v Londýne Foto: TASR/AP

Celkový čistý verejný dlh ku koncu júla predstavoval 2,579 bilióna GBP alebo približne 98,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny

Londýn 22. augusta (TASR) - Rozpočtový deficit Spojeného kráľovstva bol v júli piaty najvyšší v histórii, vzrástol však menej výrazne, ako sa čakalo. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na v utorok zverejnené predbežné údaje britského štatistického úradu (ONS).

Čistý nový dlh verejného sektora bez zahrnutia bánk sa v júli oproti rovnakému mesiacu minulého roka zvýšil o 3,4 miliardy libier (3,98 miliardy eur) na 4,3 miliardy libier GBP. Ekonómovia predpovedali, že nové pôžičky dosiahnu približne 5 miliárd eur.

Celkový čistý verejný dlh ku koncu júla predstavoval 2,579 bilióna GBP alebo približne 98,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. V porovnaní s júlom 2022 to znamená nárast o 1,9 percentuálneho bodu, pričom podobné úrovne dlhu boli naposledy zaznamenané začiatkom 60. rokov minulého storočia, uviedol ONS.

Úroky splatné z dlhu centrálnej vlády v júli medziročne vzrástli o 1,5 miliardy libier na 7,7 miliardy libier, čo bola najvyššia hodnota doteraz zaznamenaná pre mesiac júl.

(1 EUR = 0,85475 GBP)