Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Britský premiér Sunak sľubuje pred voľbami nižšie dane

Britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Líder konzervatívcov predstavil volebný program, ktorý okrem iného počíta so znížením sadzby príspevkov na sociálne zabezpečenie o dva percentuálne body.

Londýn 11. júna (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak sa pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami snaží získať voličov prísľubom znižovania daní. Líder konzervatívcov predstavil volebný program, ktorý okrem iného počíta so znížením sadzby príspevkov na sociálne zabezpečenie o dva percentuálne body. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu orf.at.

Parlamentné voľby sa v Spojenom kráľovstve uskutočnia 4. júla. Konzervatívci v prieskumoch verejnej mienky výrazne zaostávajú za opozičnou ľavicovou Labouristickou stranou. Sunak sa ďalej zaviazal zrušiť daň z prevodu nehnuteľnosti a prisľúbil tiež, že jeho strana nebude zvyšovať daň z pridanej hodnoty ani daň z príjmu. Náklady opatrení sa podľa premiéra pohybujú vo výške približne 17 miliárd britských libier (20,1 miliardy eur).

"Umožníme vám, pracujúcim ľuďom, aby ste si ponechali viac z peňazí, ktoré zarobíte," povedal Sunak. Labouristov premiér opakovane obvinil, že chcú zvýšiť daňové zaťaženie domácnosti, čo predstavitelia strany označili za lož.

(1 EUR = 0,84565 GBP)