Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Britský rozpočtový deficit bol v máji takmer 14 miliárd libier

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali lepšie údaje. Odhadovali, že rozpočtový deficit Británie dosiahne za máj približne 12 miliárd libier.

Londýn 23. júna (TASR) - Rozpočtový deficit Británie dosiahol v máji takmer 14 miliárd libier a výrazne tak prekonal očakávania. Vývoj schodku ovplyvnila vysoká inflácia, ktorá zvýšila náklady na obsluhu dlhu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serverov tradingeconomics a RTTNews, ktoré zverejnili údaje britského štatistického úradu.

Rozpočtový schodok dosiahol v máji 13,99 miliardy libier (16,29 miliardy eur), čo predstavuje tretí najvyšší deficit za mesiac máj od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1993. Schodok je okrem toho výrazne vyšší, než predpokladal štatistický úrad. Ten počítal s májovým deficitom o 3,7 miliardy libier nižším.

V porovnaní s májom minulého roka rozpočtový deficit klesol o 4 miliardy libier. Na druhej strane, oproti máju 2019, teda porovnateľnému mesiacu, ktorý nebol ovplyvnený pandémiou nového koronavírusu, bol schodok o 8,5 miliardy libier vyšší.

Aj analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali lepšie údaje. Odhadovali, že rozpočtový deficit Británie dosiahne za máj približne 12 miliárd libier.

Za apríl a máj, teda prvé dva mesiace súčasného britského rozpočtového roka, zaznamenal rozpočtový schodok 35,9 miliardy libier. V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 15 %, oproti aprílu a máju 2019 bol však o takmer 20 miliárd libier vyšší.

(1 EUR = 0,85885 GBP)