Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Britský rozpočtový deficit dosiahol v decembri až 27,4 miliárd libier

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tieto čísla jasne ukazujú riziká ohrozujúce britskú ekonomiku.

Londýn 24. januára (TASR) - Schodok verejných financií Spojeného kráľovstva v decembri vyskočil na rekord. Dôvodom bol nárast nákladov na obsluhu dlhu rovnako ako výdavkov na ochranu spotrebiteľov a firiem pred vysokými cenami energií.

Rozpočtový deficit v decembri 2022 dosiahol rekordných 27,4 miliardy GBP (31,15 miliardy eur), uviedol britský štatistický úrad ONS. To je takmer trojnásobok v porovnaní so schodkom 10,7 miliardy GBP v decembri 2021. Ekonómovia počítali s nárastom len na 17,3 miliardy GBP.

Hlavnou príčinou bolo prudké zvýšenie úrokových nákladov, ktoré vyskočili o 17,3 miliardy GBP. To bol ich najvýraznejší decembrový nárast v histórii.

Tieto čísla jasne ukazujú riziká ohrozujúce britskú ekonomiku. Vláde premiéra Rishi Sunak sa nedarí dostať pod kontrolu infláciu, ktorá sa pohybuje v blízkosti štyridsaťročného maxima. Navyše, štrajky ochromujú verejné služby. Očakáva sa, že britská ekonomika sa tento rok dostane do recesie, ktorá ešte viac vyčerpá daňové príjmy a zvýši deficit.

(1 EUR = 0,8797 GBP)