Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Britský sektor služieb pokračoval v novembri vo výraznom zotavovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj v sektore služieb podporili najmä nové objednávky.

Londýn 3. decembra (TASR) - Britský sektor služieb pokračoval v novembri vo výraznom zotavovaní, k čomu prispeli najmä nové objednávky. Poukázali na to v piatok zverejnené konečné údaje spoločnosti IHS Markit.

Ako spoločnosť uviedla, index nákupných manažérov logistického inštitútu CIPS pre sektor služieb dosiahol v novembri 58,5 bodu z októbrovej hodnoty 59,1 bodu. Predbežný odhad poukazoval na 58,6 bodu. Pokles indexu znamená zmiernenie rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Novembrová úroveň rastu aktivity v sektore je však stále vysoká a podľa analytikov ostatné údaje signalizujú, že rast britskej ekonomiky by v poslednom kvartáli mohol prekonať údaje za 3. štvrťrok.

Vývoj v sektore služieb podporili najmä nové objednávky. Tie zaznamenali najvýraznejší rast od júna, k čomu prispeli zvýšené výdavky firiem aj spotrebiteľov. Aj zamestnanosť v sektore pokračovala v novembri v raste, už deviaty mesiac po sebe.

Obavy však vyvoláva nový variant koronavírusu omikron, ktorý sa v novembrovom prieskume ešte nezachytil. Väčšina prieskumu sa totiž realizovala v období pred zverejnením informácií o detegovaní omikronu v Juhoafrickej republike. Ďalší vývoj v sektore služieb, ale aj vo výrobnom sektore je tak zatiaľ ťažké odhadnúť.