Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Britský sektor služieb rástol najpomalším tempom za 10 mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyššie ceny energií, palív, dopravy a surovín viedli k ďalšiemu nárastu priemerných nákladov, aj keď pomalším tempom. Podobne aj priemerné výstupné ceny v decembri stúpli, ale najpomalšie od augusta.

Londýn 6. januára (TASR) - Britský sektor služieb rástol v decembri najpomalším tempom za 10 mesiacov, keďže variant omikron nového koronavírusu viedol k prudkému poklesu výdavkov spotrebiteľov na služby. Ukázali to vo štvrtok spresnené výsledky prieskumu IHS Markit a logistického zväzu CIPS, ktoré tiež odhalili, že aj aktivita v celom súkromnom sektore sa v decembri spomalila.

Podľa najnovších údajov sa index nákupných manažérov (PMI) z britského kľúčového sektora služieb v decembri 2021 znížil na 53,6 bodu z novembrových 58,5 bodu.

Spresnená hodnota indexu je však vyššia ako 53,2 bodu pri rýchlom odhade. Udržala sa pohodlne nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Prieskum tiež odhalil výraznú stratu dynamiky nových objednávok v decembri v dôsledku zvýšenej neistoty spôsobenej pandémiou. Exportné objednávky zároveň prvýkrát za šesť mesiacov klesli.

Vyššie ceny energií, palív, dopravy a surovín viedli k ďalšiemu nárastu priemerných nákladov, aj keď pomalším tempom. Podobne aj priemerné výstupné ceny v decembri stúpli, ale najpomalšie od augusta.

Prieskum takisto odhalil, že v decembri došlo k výraznému spomaleniu celého súkromného sektora, keďže slabšiu dynamiku v sektore služieb nedokázalo nahradiť ani rýchlejšie tempo rastu výrobného sektora.

Presnejšie, kombinovaný PMI pre oba sektory, služby aj výrobu, v decembri klesol na 53,6 z novembrových 57,6 bodu. Bol však vyšší ako predbežne odhadovaných 53,2 bodu. Už desiaty mesiac po sebe sa udržal nad hranicou 50 bodov.

Len PMI výrobného sektora v decembri stúpol na 53,6 z 52,7 bodu v novembri.