Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Britský stavebný sektor zaznamenal aj v auguste pokles

Londýn Foto: Best Hotel Properties

Konkrétne, index manažérov z britského stavebného sektora v auguste klesol na 45 bodov zo 45,3 bodu v júli.

Londýn 3. septembra (TASR) - Britský stavebný sektor zaznamenal aj v auguste pokles aktivity, už štvrtý mesiac po sebe. A nové zákazky sa znížili najstrmšie za desať rokov, zhruba na úroveň počas finančnej krízy. Nálada v tomto odvetví sa tak tiež prepadla a je najnižšia za viac ako jednu dekádu. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu spoločnosti IHS Markit. Dôvodom je kríza okolo brexitu, ktorá znepokojuje potenciálnych zákazníkov.

Konkrétne, index manažérov z britského stavebného sektora v auguste klesol na 45 bodov zo 45,3 bodu v júli. Ekonómovia pritom očakávali, že stúpne na 45,9 bodu. Hodnota indexu nižšia ako 50 bodov signalizuje pokles aktivity v danom odvetví.

Podľa Markit prieskum vyvolá ďalšie otázky, týkajúce sa schopnosti Británie zotaviť sa z poklesu ekonomiky v 2. štvrťroku. Motorom jej rastu v 1. kvartáli bolo totiž vytváranie skladových zásob pred pôvodným marcovým termínom brexitu. Ak sa výkon ostrovnej ekonomiky zníži aj v aktuálnom 3. štvrťroku, bude to znamenať recesiu.

Z údajov Markit ďalej vyplýva, že aj čiastkový index nových objednávok v auguste klesol, a to na najnižšiu úroveň od marca 2009, keď sa Británia zmietala v ostatnej recesii.

"Domáca politická neistota v auguste naďalej brzdila stavebníctvo v Spojenom kráľovstve. Respondenti v prieskume uviedli, že odkladanie rozhodnutí o výdavkoch prispelo k najstrmšiemu poklesu nových objednávok zhruba za 10 rokov," uviedol ekonóm IHS Markit Tim Moore. Stavebníctvo ako celok sa podieľa približne 6 % na výkone ekonomiky. Úroveň jeho aktivity je v súčasnosti najnižšia od decembra 2008.

Spoločnosť IHS Markit v tejto súvislosti uviedla, že pochybnosti spojené s brexitom zasiahli najtvrdšie sektor komerčnej výstavby.