Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Britský súkromný sektor sa v októbri opäť spomalil

Na archívnej snímke výrobná hala. Foto: TASR - Branislav Caban

Nižšiu produkciu zaznamenali výrobný sektor aj služby, pričom v prvom prípade bola miera poklesu strmšia.

Londýn 24. októbra (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore Spojeného kráľovstva sa v októbri zhoršila už tretí mesiac po sebe. Produkcia naďalej klesala pod tlakom vyšších úrokových sadzieb, obmedzovania výdavkov domácností a oslabením exportu. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu spoločností S&P Global a Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) z britského súkromného sektora podľa predbežných údajov v októbri mierne vzrástol na 48,6 bodu z úrovne 48,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Zostal tak pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu.

Nižšiu produkciu zaznamenali výrobný sektor aj služby, pričom v prvom prípade bola miera poklesu strmšia. Poskytovatelia služieb hlásili najslabšiu úroveň podnikateľskej aktivity od januára. Hlavnými príčinami boli zvýšené náklady na úvery a slabý dopyt klientov na realitnom trhu.

Priemyselná produkcia sa v októbri opäť znížila, už ôsmy mesiac po sebe. Súkromný sektor evidoval aj mierny pokles nových objednávok a počtu zamestnancov. Na celkový dopyt, najmä vo výrobnom odvetví, negatívne vplýval aj slabší export.