Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Britský súkromný sektor v marci ožil a prudko vzrástol

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zároveň PMI výrobného sektora stúpol o 2,8 na 57,9 z februárových 55,1 bodu a tiež prekonal odhady na úrovni 55 bodov.

Londýn 24. marca (TASR) - Britský súkromný sektor sa v marci vrátil k rastu, pričom oživenie aktivity v jeho dominantnom sektore služieb bolo také prudké, že prekonalo výrobný sektor. Ukázali to v stredu predbežné výsledky prieskumu spoločností IHS Markit a Chartered Institute of Procurement & Supply.

Podľa predbežných údajov sa kombinovaný index nákupných manažérov (PMI) z britského súkromného sektora v marci zvýšil na 56,6 bodu zo 49,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Dosiahol tak najväčšiu hodnotu od augusta 2020.

Marcový PMI zároveň prekonal zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu. Ekonómovia pritom očakávali miernejší nárast indexu v marci, na 51,1 bodu.

Prieskum tiež odhalil, že prudké zvýšenie PMI dominantného sektora služieb prvýkrát od začiatku pandémie prekonalo nárast PMI vo výrobnom sektore. Konkrétne PMI v službách vzrástol až o 7,3 bodu na 56,8 zo 49,5 bodu vo februári. Analytici pritom odhadovali, že dosiahne len 51 bodov.

Zároveň PMI výrobného sektora stúpol o 2,8 na 57,9 z februárových 55,1 bodu a tiež prekonal odhady na úrovni 55 bodov.

Povzbudzujúce sú tiež údaje o budúcich očakávaniach, vytváraní pracovných miest a príleve nových objednávok, ktoré poukazujú na silný rast britskej ekonomiky v 2. štvrťroku, najmä ak dôjde k ďalšiemu zmierneniu opatrení na zastavenie šírenia nového koronavírusu, uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm spoločnosti IHS Markit pri prezentácii výsledkov.