Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Britský verejný dlh sa blíži k hodnote hrubého domáceho produktu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vládne pôžičky dosiahli len v apríli 62,1 miliardy libier.

Londýn 22. mája (TASR) – Britský verejný dlh prudko vzrástol a v pomere k výkonu ekonomiky sa dostal na takmer 60-ročné maximum. Verejný dlh v pomere k hrubému domácemu produktu sa v apríli priblížil k 100 %, čo je najviac od roku 1963.

Vládne pôžičky dosiahli len v apríli 62,1 miliardy libier (69 miliárd eur), čo je len o niečo menej ako za celý fiškálny rok 2019/2020. Ekonómovia počítali s novým dlhom na úrovni iba 40 miliárd libier. Navyše sa marcové pôžičky revidovali výrazne smerom nahor na takmer 15 miliárd libier.

To zvýšilo verejný dlh na takmer 98 % HDP. Ďalším faktorom je nižší odhad veľkosti britskej ekonomiky vychádzajúci z nedávneho koronavírusového scenára britských rozpočtových prognostikov. V pomere k HDP je verejný dlh najvyšší od roku 1963, uviedol britský štatistický úrad ONS. Na porovnanie, vlani v apríli predstavoval 80 % HDP.

Podľa ekonómky firmy Capital Economics Ruth Gregoryovej mix strmého pádu ekonomickej aktivity a opatrení vlády na zmiernenie následkov koronakrízy zvýšili nové vládne pôžičky na "alarmujúco vysoké úrovne".

Viceguvernér britskej centrálnej banky (BoE) Dave Ramsden povedal pre Reuters, že zotavovanie ekonomiky v druhej polovici roka môže byť pomalšie, než predpokladá základný scenár BoE publikovaný tento mesiac. Ako dôvod uviedol viacero rizík dlhodobého poškodenia ekonomiky.