Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Brusel má šetriť na administratíve, nie na regiónoch, tvrdí P. Frešo

Pavol Frešo Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislavská samospráva podporuje Výbor regiónov v návrhu na zvýšenie prostriedkov na európsku územnú spoluprácu.

Bratislava 3. februára (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) podporuje rovnako ako Výbor regiónov, ktorého je členom, návrh Európskej komisie (EK) zvýšiť prostriedky na európsku územnú spoluprácu na 11,8 miliardy eur namiesto 8,7 miliardy eur v tomto programovom období. Európska územná spolupráca je podľa BSK prínosom v oblasti európskej integrácie a územnej súdržnosti, pretože minimalizuje negatívne vplyvy hraníc, zlepšuje účinnosť politických opatrení či zlepšuje kvalitu života obyvateľov.

Cyperské predsedníctvo ešte vlani v októbri navrhlo znížiť rozpočet vyčlenený na politiku súdržnosti po roku 2013, čo však Výbor regiónov považuje za neprijateľné. Piatkové (1. 2.) plenárne zasadnutie Výboru regiónov odhlasovalo, že nesúhlasí s tým, aby sa rozpočet znižoval na úkor rozvoja regiónov, na úkor politiky súdržnosti a na úkor ekologických politík.

"Inými slovami, ak sa má niekde šetriť, tak nech sa šetrí na administratíve v Bruseli, na administratívnych nákladoch, pripadne v iných centrách, ale nech sa nešetrí na tom, čo ľudia dostanú priamo v regiónoch," povedal šéf BSK Pavol Frešo. Zároveň podčiarkol, že regióny by nemali trpieť, ale musia mať garantované svoje rozvojové impulzy a všetky svoje príjmy a ľudia v regiónoch musia dostať z Európy patričnú protihodnotu.

Výbor regiónov sa uzniesol na tom, že krátenie prostriedkov na financovanie politiky súdržnosti by negatívne ovplyvnilo rozvoj jednotného trhu a investičné kapacity miestnych a regionálnych orgánov v oblastiach, ktoré majú pre budúcnosť Európy rozhodujúci význam.

TASR informácie poskytla hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.