Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Brusel mešká s eurofondami.Dlhuje nám 330 mil.eur, vyčíslil Kažimír

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Celkovo EK nevyplatila Slovensku prostriedky v objeme viac ako 450 miliónov eur, zvyšnú časť peňazí však zadržiava kvôli problémom štyroch operačných programov na strane SR.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Európska únia (EÚ) má v súčasnosti problém s preplácaním prostriedkov z eurofondov jednotlivým členským krajinám. V prípade Slovenska predstavujú naše pohľadávky objem 330 miliónov eur, vyčíslil dnes minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Aj o tejto otázke diskutoval nový šéf rezortu počas svojej pondelkovej (16.4.) pracovnej cesty v Bruseli s predstaviteľmi Európskej komisie (EK). "Bol som ubezpečený, že pohľadávky na úrovni 330 miliónov eur budú uhradené do konca mája," avizoval na dnešnej tlačovej konferencii.

Celkovo EK nevyplatila Slovensku prostriedky v objeme viac ako 450 miliónov eur, zvyšnú časť peňazí však zadržiava kvôli problémom štyroch operačných programov na strane SR. "Sú tam problémy z hľadiska nálezov auditov a je na nás, kedy sa nám podarí odstrániť nedostatky a podozrenia, ktoré boli vznesené zo strany EK," pripustil minister.

Meškanie platieb z Bruselu je podľa neho odrazom neochoty niektorých členských krajín prispievať do európskeho rozpočtu podľa dohodnutých parametrov. Odvolávajú sa pritom na potrebu konsolidovať vlastné verejné financie. "Túto neochotu prejavujú najmä krajiny, ktoré sú čistými prispievateľmi," priblížil Kažimír s tým, že momentálne prebiehajú dôležité diskusie na túto tému aj s výhľadom na nové rozpočtové obdobie.

Nový kabinet tiež pokračuje v rokovaniach o realokácii časti eurofondov vyčlenených Slovensku, ktoré sa nedarí vyčerpať v iných oblastiach, na podporu zamestnávania mladých ľudí. Suma 2,3 miliardy eur, ktorú v minulosti spomínali predstavitelia predchádzajúcej vlády, však Kažimír označil za nereálnu.

"Minister dopravy ako človek zodpovedný za eurofondy má na vládu predložiť indikatívny objem prostriedkov z jednotlivých operačných programov, ktoré podľa mienky jednotlivých správcov týchto programov nebudeme schopní zmysluplne vyčerpať, a mohli by byť potom využité na realokáciu v prospech podpory zamestnanosti mladých," doplnil šéf rezortu financií.