Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Brusel pravdepodobne v máji zlepší odhad rastu ekonomiky eurozóny

Paolo Gentiloni, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Uviedol to komisár Európskej únie pre hospodárske záležitosti Paolo Gentiloni.

Brusel 13. apríla (TASR) - Európska komisia pravdepodobne zlepší odhad vývoja ekonomiky eurozóny, keď v máji zverejní novú prognózu. Uviedol to komisár Európskej únie pre hospodárske záležitosti Paolo Gentiloni s tým, že EK by sa novým odhadom rastu mohla posunúť bližšie k prognóze Medzinárodného menového fondu (MMF).

Ako Gentiloni uviedol na jarnom zasadnutí MMF, ktoré sa pre pandémiu nového koronavírusu konalo on-line, napriek ďalším obmedzeniam v niektorých krajinách zotavovanie ekonomiky naďalej pokračuje. Umožňuje to urýchľovanie procesu vakcinácie.

"V 2. polroku by sa tempo zotavovania hospodárstva malo zrýchliť a predpokladám, že naša prognóza, ktorú zverejníme o mesiac, bude optimistickejšia. Mala by byť optimistickejšia, než tá zverejnená v zime," povedal počas rokovania so šéfkou MMF Kristalinou Georgievovou Gentiloni, ktorého citovala agentúra Reuters.

Prognóza EK z februára uvádza, že ekonomika eurozóny dosiahne v tomto aj budúcom roku 3,8 %. MMF zverejnil ostatnú prognózu minulý týždeň a podľa fondu by ekonomika menovej únie mala v tomto roku zaznamenať rast na úrovni 4,4 %.