Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Brusel začal vyšetrovanie predaja divízie Alstomu firme GE

Francúzsky energetický a dopravný koncern Alstom. Foto: TASR/AP

Na základe dohody uzatvorenej minulý rok GE prevezme energetickú divíziu Alstomu za viac než 12 miliárd eur.


Brusel 23. februára (TASR) - Európska komisia (EK) začala vyšetrovanie plánovaného predaja energetickej divízie francúzskej spoločnosti Alstom americkému koncernu General Electric (GE). Dôvodom sú obavy, že predaj povedie k zvýšeniu cien a obmedzí zákazníkom možnosti výberu. Informovala o tom agentúra DPA.

Na základe dohody uzatvorenej minulý rok GE prevezme energetickú divíziu Alstomu za viac než 12 miliárd eur. GE predložil svoju ponuku v apríli 2014. V júni ju vylepšil garanciami v oblasti pracovných miest a sľúbil vytvorenie centrály vo Francúzsku, ako aj vznik troch spoločných podnikov.

Podľa Európskej komisie ale akvizícia energetickej divízie odstráni z trhu jedného z troch kľúčových konkurentov GE v oblasti výroby turbín pre plynové elektrárne. "Obávame sa, že navrhovaná akvizícia nepovedie len k zvýšeniu cien, ale aj k menším možnostiam výberu pre zákazníkov a obmedzeniu inovácií v sektore," povedala komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Takéto turbíny vyrábajú v súčasnosti len štyri spoločnosti. Okrem Alstomu a GE sú to aj nemecký Siemens a japonská firma Mitsubishi Hitachi Power Systems. Posledná sa navyše orientuje na neeurópske trhy. Európska komisia by mala konečné rozhodnutie oznámiť do 8. júla.