Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

V obci Veľké Leváre otvorili nový prestupový terminál

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Pribudli zároveň nové jazdné pruhy, autobusové obratisko s nástupiskom.

Bratislava/Veľké Leváre 20. júna (TASR) - V obci Veľké Leváre otvorili v utorok nový prestupový terminál. Vznikol v rámci modernizácie infraštruktúry verejnej osobnej dopravy v blízkosti železničnej stanice. Spolu so záchytným parkoviskom má byť komfortný prestupový bod medzi individuálnou, vlakovou a autobusovou dopravou, ako aj cyklodopravou.

"V rámci projektu vo Veľkých Levároch sa realizovala rekonštrukcia existujúceho prestupného bodu," skonštatoval starosta Veľkých Levár Richard Nimsch.

Vybudovaných bolo takmer 40 nových parkovacích miest, rekonštrukciou prešla prístupová komunikácia doplnená o chodníky pre bezpečný prístup chodcov s bezbariérovými úpravami. Nechýba ani nové osvetlenie. Pribudli zároveň nové jazdné pruhy, autobusové obratisko s nástupiskom. Priestor je pod dohľadom kamerového systému. Cestujúcim je k dispozícii taktiež elektronický informačný panel s aktuálnymi časmi odchodov vlakov a autobusov.

"Aj tu vidieť príklad dobrej praxe a reálneho prepojenia projektov. Použitie eurofondov na potrebnú vec a prínos pre širšie územie, pretože terminál bude slúžiť nielen obciam Malé a Veľké Leváre, ale aj okoliu," poznamenal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba s tým, že na projekt išlo z eurofondov takmer 400.000 eur.

Projekt prestupného terminálu nadväzuje na cyklochodník vybudovaný v roku 2021, ktorý spája železničnú stanicu s obcou Malé Leváre.

Odľahčovať preťažené cesty v Bratislavskom kraji pomáhajú prestupné terminály a záchytné parkoviská. V kraji už vznikli prestupné terminály a záchytné parkoviská vo Svätom Jure, Pezinku, Šenkviciach, Malackách, Ivanke pri Dunaji, Bernolákove a Senci. Vo výstavbe sú terminály vo Vrakuni a na Boroch.