Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Budaj: Administratívne prejdú lesy v národných parkoch pod ŠOP od 2022

Ján Budaj, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Rozvoj penziónov, rozvoj prenájmu pre ľudí podľa mňa aj v súvislosti s COVID cyklami, ktorých sa už možno nikdy nezbavíme, bude rapídne narastať, poznamenal Budaj.

Bratislava 5. augusta (TASR) -Administratívne prejdú lesy v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody, ak to poslanci Národnej rady (NR) SR odsúhlasia, od 1. januára 2022. Uviedol to vo štvrtok na brífingu v Humennom šéf Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Ján Budaj (OĽANO).

"Ďalšieho pol roka bude trvať ešte stále spresňovanie územia, prijímanie zamestnancov - na to sme dali ďalších 6 mesiacov. Povedal by som však, že najmenej ďalších 6 rokov bude trvať, kým národné parky začnú vyzerať tak, ako vyzerajú v zahraničí. To znamená, že budú naozaj priateľské k návštevníkovi. Samozrejme, iba k tomu, ktorý neničí podstatu, neničí chránené biotopy, chránené kvetiny a správa sa náležite k národnému parku. V tom sú národné parky všade na svete veľmi prísne," povedal.

"Rozvoj penziónov, rozvoj prenájmu pre ľudí podľa mňa aj v súvislosti s COVID cyklami, ktorých sa už možno nikdy nezbavíme, bude rapídne narastať," poznamenal Budaj.

Nie je podľa neho žiaden dôvod na to, aby Slovensko nemalo mať také príjmy z turizmu, ako má napríklad susedné Rakúsko. "My len nemáme pre turizmus pripravené podmienky. Slovensko je neobjavený poklad Európy. Ľudia, ktorí pochodili kadejaké kúty sveta, sú často šokovaní, že 'za humnami' majú také skvosty, ako sú napríklad smrekovo-bukové pralesy v Poloninách. To je jedinečná vec," podčiarkol.

Na archívnej snímke zelená hranica v NP Poloniny.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Nevyužívať turizmus je podľa jeho slov "našou vlastnou chybou", je to podľa neho "gól do vlastnej bránky". "Slovensko bude raz rovnako bohaté z turizmu, ako je Španielsko alebo Rakúsko," povedal.

Ubezpečil, že pri transformácii správy lesov štát nebude nikoho do ničoho nútiť. "Ani súčasní zamestnanci štátneho podniku Lesy SR nemusia za každú cenu prejsť (pod ŠOP, pozn. TASR). Je to ich slobodná voľba. Ak prejdú, o nič neprídu a budú pracovať, som presvedčený, v dobrých podmienkach," uviedol.

Pokiaľ ide o neštátnych vlastníkov lesných pozemkov, tých sa transformácia podľa Budaja nijako nedotýka. Prevádzkovatelia hotelov a penziónov podľa jeho slov vítajú, ak sa zveľadí infraštruktúra. "My chceme pomáhať aj obciam, ktoré sú vnútri národných parkov alebo v ich dotyku. Ony sú najmä miestom, kde sa turista ubytuje," priblížil.

"Chceme im dávať podporu na čistiarne vôd, na kanalizácie, na infraštruktúru vrátane zdravotníctva alebo školstva. Z fondu plánu obnovy máme stovky miliónov eur na podporu rozvoja národných parkov. Chceme tie peniaze využiť na pozdvihnutie kvality života. Nikto nechce chodiť na turizmus do krajov, ktoré sú sociálne zbedačené, kde uvidia nahnevaných, frustrovaných ľudí. Chceme pozdvihnúť celý tento región," doplnil.

Z novely zákona o ochrane prírody, ktorú 2. júla posunuli do druhého čítania poslanci NR SR, vyplýva, že správa štátnych pozemkov v národných parkoch sa má presunúť pod ŠOP SR. Presunom pozemkov pod envirorezort sa má zabezpečiť jednotná správa chránených území. Pre štát nie je podľa návrhu efektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Plynú z toho zásadné konflikty, pričom ochrana prírody spravidla ustupuje iným záujmom.