Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Budaj: Novú výzvu na obnovu rodinných domov chceme spustiť 10. marca

Na snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Po skúsenostiach z dvoch pilotných výziev, ktoré skončili 28. februára, budú jej podmienky výrazne zjednodušené.

Bratislava 3. marca (TASR) - Novú výzvu na obnovu starších rodinných domov, financovanú z plánu obnovy, chce Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spustiť 10. marca tohto roka. Po skúsenostiach z dvoch pilotných výziev, ktoré skončili 28. februára, budú jej podmienky výrazne zjednodušené. Jej financovanie bude výhodnejšie, spoluúčasť žiadateľa sa zníži na 25 % z doterajších 40 % zo sumy do 15.000 eur. Na tlačovej konferencii v piatok o tom informoval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Doterajšie dve pilotné výzvy zhodnotil ako uspokojivé. Do ich uzavretia zaregistrovali spolu 3581 žiadostí. Celkový plán programu je 30.000 obnovených domov, vyčlenených je na to pol miliardy eur. "Skúsenosti nás viedli k tomu, aby sme pri tej štandardnej, nie pilotnej výzve, ktorú chceme začať 10. marca, odstránili všetky prekážky, ktoré brzdili a preťahovali konzultácie a prípravu ľudí," zdôraznil minister.

Po novom sa tak pri žiadosti nemá vyžadovať napríklad potvrdenie o trvalom pobyte či overenie podlžností voči štátu. Energetický certifikát budovy, ktorý je nevyhnutnou podmienkou čerpania peňazí, bude stačiť doložiť dodatočne tri mesiace od podpisu zmluvy. K žiadosti nebude potrebné predkladať ani doklady zo stavebného úradu, stačiť bude čestné prehlásenie, že občan stavia v súlade s predpismi a nejde o čiernu stavbu.

"Veľmi dôležitou zmenou je výška podpory. V prípade čerpania do 15.000 eur môže plán obnovy občanom poskytnúť až 75 % financií, na žiadateľovi bude iba 25 %," zdôraznil Budaj. Pripravuje sa tiež možnosť priebežného zaplatenia faktúry ešte pred ukončením celého diela.

Presné podmienky a znenie výzvy by mali byť pripravené do 10. marca, kedy sa má začať aj komunikácia cez stránky ministerstva a Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Informácie by mali byť k dispozícii aj telefonicky cez Zelenú linku. Pri zjednodušení podmienok by sa malo zrýchliť vybavovanie žiadostí. "Som presvedčený, že kapacity na spracovanie žiadostí navýšime tak, aby sa mohlo spracovať aspoň dvojnásobok počtu týždenne. Teraz je to okolo 150 žiadostí týždenne," doplnil minister.

O dotácie na obnovu rodinných domov z prvých dvoch pilotných výziev bolo možné žiadať od 15. októbra 2022 do 28. februára 2023. Celkovo bolo predložených 3581 žiadostí. Zatiaľ nesplnilo podmienky 56 uchádzačov, zmluva sa podpísala s prvými 102 úspešnými žiadateľmi, informovalo MŽP.

Ďalších približne 100 žiadostí prišlo po termíne. Slovenská agentúra životného prostredia bude týchto žiadateľov kontaktovať s tým, že sa budú môcť uchádzať o dotáciu v rámci novej výzvy.

"Do uzavretia pilotných výziev majitelia domov požiadali o viac ako 30 miliónov eur. Alokáciu v štandardnej výzve sme sa preto rozhodli navýšiť o ďalších 10 miliónov eur, z pôvodných 15 miliónov eur na 25 miliónov eur," priblížil generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Regionálne kancelárie zaznamenali počas pilotných výziev 7533 návštev, odpovedali na 17.000 telefonátov a 1170 e-mailov. Zelená linka MŽP od októbra 2022 poradila telefonicky takmer 9000 záujemcom o finančný príspevok.