Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Bundesbank: Nemecká ekonomika bude stagnovať aj v 3. kvartáli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nepriaznivé vyhliadky ešte viac pridávajú obavám, že Nemecko bude ekonomiku eurozóny ťahať v tomto roku nadol.

Frankfurt nad Mohanom 21. augusta (TASR) - Nemecká ekonomika bude s veľkou pravdepodobnosťou stagnovať aj v 3. štvrťroku. Uviedla to v pondelok v najnovšej správe nemecká centrálna banka. Najväčšiu ekonomiku Európskej únie poškodzujú vysoké úrokové sadzby, najmä však slabý zahraničný dopyt. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Po tom, ako predbežné údaje nemeckého štatistického úradu Destatis za 2. kvartál poukázali na nulový rast nemeckej ekonomiky, vyhliadky na obdobie júl - september nie sú o nič lepšie, uviedla Bundesbank vo svojej mesačnej správe. "Vývoj nemeckej ekonomiky sa pravdepodobne nezmení ani v 3. kvartáli," informovala banka s tým, že ekonomika je naďalej "nevýrazná" a "z obdobia útlmu sa stále nedostala". Banka dodala, že "aj keď problémy v dodávateľskom reťazci sa medzičasom zmiernili, priemyselná produkcia zostane podľa všetkého naďalej slabá, keďže dopyt na zahraničných trhoch má v poslednom čase klesajúci trend". Konečné údaje za 2. štvrťrok zverejní Destatis v piatok 25. augusta.

Nepriaznivé vyhliadky ešte viac pridávajú obavám, že Nemecko bude ekonomiku eurozóny ťahať v tomto roku nadol. Napríklad Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že Nemecko bude jedinou veľkou priemyselne vyspelou ekonomikou, ktorá v roku 2023 zaznamená pokles.