Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Bundesbank očakáva v 2. kvartáli útlm hospodárskeho rastu

Foto: bundesbank

Pozitívne efekty sektorov orientovaných na vnútorný trh síce zostávajú zachované, pokles v priemysle však bude pokračovať.

Frankfurt nad Mohanom 20. mája (TASR) - Po návrate nemeckého hospodárstva na cestu rastu na začiatku roka počíta centrálna banka Bundesbank s útlmom v 2. kvartáli. Podľa jej aktuálnej mesačnej správy rast len ťažko prekoná úroveň z minulej zimy, ktorej napomohli rôzne mimoriadne vplyvy.

Pozitívne efekty sektorov orientovaných na vnútorný trh síce zostávajú zachované, pokles v priemysle však bude pokračovať. "Tým sa celkový základný trend konjunktúry oslabuje," dodala Bundesbank.

Podľa prvých odhadov spolkového štatistického úradu sa hrubý domáci produkt v prvých troch mesiacoch v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zvýšil o 0,4 %. Najväčšiu európsku ekonomiku, ktorá v druhej polovici minulého roka stagnovala, podporili najmä spotrebiteľské výdavky a rozvoj výstavby.

Významnú úlohu zohrali viaceré mimoriadne faktory, napríklad stavebníctvo profitovalo z miernej zimy. Dodatočný impulz podľa Bundesbank poskytol vyšší predaj osobných áut, ktorý nasledoval po tom, čo ho začiatkom 2. polroka 2018 zbrzdil prechod na nový testovací cyklus spotreby a emisií WLTP.

"Základný konjunkturálny trend bez týchto mimoriadnych faktorov zostával od polovice minulého roka slabý. To by malo platiť aj pre aktuálny štvrťrok," píšu odborníci Bundesbank v správe. Oživenie exportne orientovaných sektorov očakáva banka až v spojení so zotavením globálnej ekonomiky v druhej polovici tohto roka.