Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Bundesbank predpovedá negatívny vplyv omikronu na ekonomiku

Na snímke sídlo Nemeckej spolkovej banky (Deutsche Bundesbank) vo Frankfurte nad Mohanom 18. mája 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podľa prvých odhadov sa výkon najväčšej európskej ekonomiky vo 4. štvrťroku 2021 zníži o 0,5 až 1 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.

Frankfurt nad Mohanom 24. januára (TASR) - Nemeckú ekonomiku vo 4. štvrťroku 2021 určite negatívne zasiahlo obnovenie obmedzení v súvislosti s variantom omikron nového koronavírusu. Uviedla to v pondelok centrálna banka Bundesbank.

"Reálny hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v poslednom štvrťroku 2021 pravdepodobne mierne klesol," napísala centrálna banka vo svojej mesačnej správe za január.

Reštrikcie spojené s ochorením COVID-19 výrazne zasiahli ekonomickú aktivitu v sektore služieb, zvlášť v decembri. Problémy v dodávateľských reťazcoch zároveň tlmili zotavovanie výrobného odvetvia, pokračuje správa banky.

Podľa prvých odhadov sa výkon najväčšej európskej ekonomiky vo 4. štvrťroku 2021 zníži o 0,5 až 1 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.

Spolkový štatistický úrad so sídlom vo Wiesbadene plánuje oznámiť prvé oficiálne údaje za posledné tri mesiace 2021 v piatok 28. januára. Na základe predbežných údajov počíta za celý rok 2021 s rastom ekonomiky o 2,7 %.

Bundesbank vo svojej správe tiež uvádza, že v budúcnosti sa plánuje viac sústrediť aj na klímu. "Klimatické zmeny a klimatická politika ovplyvňujú celkový ekonomický vývoj a môžu mať vplyv na cenovú a finančnú stabilitu. To môže sťažiť plnenie úloh centrálnej banky," uvádza sa v správe.

"Napríklad fyzické riziká, ako je nárast priemerných teplôt alebo akumulácia extrémnych poveternostných udalostí, môžu z dlhodobého hľadiska oslabiť makroekonomický rastový potenciál," dodáva správa.