Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Bundesbank: Pri zvyšovaní sadzieb má ECB pred sebou ešte dlhú cestu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Po dlhšom období nulových až záporných úrokových sadzieb začala Európska centrálna banka (ECB) minulý rok v lete postupne sprísňovať menovú politiku.

Frankfurt nad Mohanom 3. júla (TASR) - V boji proti vysokej inflácii bude potrebné ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. Uviedol to v pondelok prezident nemeckej centrálnej banky (Bundesbnak) Joachim Nagel. Inflácia v eurozóne síce klesá, stále je však príliš vysoká a najnovšie prognózy naznačujú, že v blízkej budúcnosti nemožno očakávať obnovenie cenovej stability, povedal Nagel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Po dlhšom období nulových až záporných úrokových sadzieb začala Európska centrálna banka (ECB) minulý rok v lete postupne sprísňovať menovú politiku. Od júla 2022 posúvala úroky smerom nahor osemkrát po sebe. Kľúčová sadzba, za ktorú môžu komerčné banky získať od ECB nové peniaze, sa v súčasnosti nachádza na úrovni 4,0 %.

Najbližšie zasadnutie ECB venované menovej politike sa uskutoční koncom júla. O tom, či bude potrebné ďalšie zvýšenie sadzieb, sa rozhodne na základe prichádzajúcich údajov, konštatoval Nagel a dodal, že podľa jeho názoru má ECB pred sebou ešte dlhú cestu.

Jadrová miera inflácie, ktorá nezahŕňa kolísavé ceny energií a potravín, zatiaľ nevykazuje jasný klesajúci trend, povedal Nagel. V júni bola podľa rýchleho odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat na úrovni 5,4 %, teda výrazne nad dvojpercentnou cieľovou hodnotou, ktorú považuje ECB za optimálnu na udržanie cenovej stability.