Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Bundesbank vyzvala banky, aby si vytvorili väčšie rezervy

Na snímke sídlo Nemeckej spolkovej banky (Deutsche Bundesbank) vo Frankfurte nad Mohanom 18. mája 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nemecká centrálna banka vo svojej správe o finančnej stabilite poukázala na zhoršujúcu sa energetickú krízu.

Frankfurt nad Mohanom 24. novembra (TASR) - Riziká, ktorým čelí nemecká ekonomika, sa zvýšili. Upozornila na to vo štvrtok nemecká centrálna banka Bundesbank a vyzvala bankový sektor, aby si vytvoril primerané rezervy na riešenie strát zo zlyhaných úverov. TASR správu prevzala z DPA.

"Aby sa zabezpečilo, že potenciálny stres nebude zosilnený prostredníctvom finančného systému, finančné inštitúcie musia byť samy osebe dostatočne odolné," uviedla viceprezidentka Bundesbank Claudia Buchová pri prezentácii správy o finančnej stabilite.

Člen predstavenstva Bundesbank zodpovedný za bankový dohľad Joachim Wuermeling dodal, že vzhľadom na vysokú mieru neistoty by banky "mali pri rozdeľovaní ziskov postupovať obozretne a opatrne". Vyjadril tiež obavy, že nemecký finančný sektor si vytvára málo dodatočných rezerv na riziká.

Nemecká centrálna banka vo svojej správe o finančnej stabilite poukázala na zhoršujúcu sa energetickú krízu, očakávaný pokles hospodárstva a prudko rastúce úrokové sadzby, čo má negatívny vplyv na finančnú situáciu.

Buchová varovala, že údaje, ktoré finančné inštitúcie používajú na odhad budúceho rizika, môžu byť príliš optimistické.